Eieren

Hoe bewaar ik mijn eieren het beste?

Door het eiervakje in de koelkast lijkt het alsof je eieren daar het beste kunt bewaren, maar de temperatuurwisseling van de deur die continu open en dicht gaat is niet goed voor de eieren. Zet daarom het hele doosje achterin de koelkast (let op dat je het niet naast sterk ruikende producten zet! Eierschalen zijn poreus en nemen geuren snel op!).

Je hoeft de eieren niet per se in de koelkast te bewaren; een koele, donkere plek (bijvoorbeeld in de kelder) is net zo goed. Woon je ergens hoog in een appartement waar je geen koele plek kunt vinden? Bewaar ze dan liever in de koelkast.

Ook in de zomer natuurlijk met die extreme hitte van de afgelopen jaren is het voor de houdbaarheid van het ei beter de eieren in de koelkast te bewaren.

Wanneer je ze eenmaal in de koelkast hebt staan kun je ze  niet meer naar een andere plek verhuizen, door de temperatuurwisseling treedt er condensvorming tussen het ei en de schaal op waardoor het ei sneller bederft.

Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Witte eieren komen over het algemeen van witte én bruine kippen, wanneer de oorlel (echt waar!) van de kip wit is legt deze kip witte eieren, bij een rode oorlel legt de kip bruine eieren. De Keuringsdienst van Waarde kwam in 2020 met een aflevering over witte eieren waaruit bleek dat witte kippen minder voer nodig hebben; eigenlijk zijn ze dus nog iets duurzamer dan de 'gewone' bruine eieren. En de smaak? Die is vergelijkbaar met een bruin ei, sommige mensen vinden witte eieren zelfs lekkerder!

Aardappelen

Mijn aardappelen worden groen en lopen uit, wat doe ik verkeerd?

Aardappelen kun je het beste bewaren op een koele, droge, donkere plek; bijvoorbeeld in de kelder of desnoods een donker keukenkastje. Dek de aardappelen af met kranten of met een (oude) handdoek om te voorkomen dat er toch nog licht bij komt. Wanneer er veel licht bij de aardappelen komt worden ze namelijk groen, er ontstaat dan Solanine; een giftig stofje dat in grote mate schadelijk is voor mensen. Snijd dit goed weg zodat je dit niet op eet. Dit geldt ook voor de uitlopers. Wanneer aardappels te warm liggen of in plastic worden bewaard, gaan ze broeien waardoor er uitlopers ontstaan. In de uitlopers zit hetzelfde gif, snijd de uitlopers daarom ruim weg. Je kunt de aardappel daarna gerust eten!

Hoe lang blijven de aardappelen goed?

Wanneer je de aardappelen juist bewaart (zie bovenstaande tips), kunnen de aardappelen weken tot maanden goed blijven.

Ik twijfel of mijn aardappelen nog wel goed zijn, hoe weet ik dit?

De aardappelen zijn groen.

Ze hebben waarschijnlijk te veel in het licht gelegen (zie hierboven hoe je aardappelen het beste kunt bewaren!) Snijd de groene gedeeltes weg, de rest van de aardappel kun je gewoon eten!

 

De aardappelen hebben blauwe plekken.

Blauwe plekken zijn stootplekken. Het kan zijn dat de aardappelteler de aardappelen te koud heeft gesorteerd, of de aardappelen te ruw heeft gerooid. Vaak gebeurt dit bij droog weer; de aardappelen bevatten meer zetmeel waardoor de cellen beschadigen en ze verkleuren. Dit ziet er zien er niet mooi uit, waardoor ze vaak worden weggesneden; dit is niet nodig!

 

De aardappelen zijn uitgelopen.

Ze hebben waarschijnlijk te warm gelegen, of zijn bewaard in plastic (zie hierboven hoe je de aardappelen het beste kunt bewaren!) De uitlopers zelf zijn in grote mate giftig, snijd de uitlopers er daarom af; de rest van de aardappel kun je gerust eten!

 

De aardappelen zijn zacht.

Oudere aardappelen worden zacht doordat ze uitdrogen, doe de aardappelen daarom in een bak met water; de aardappelen zuigen zich dan weer vol met water en zijn klaar voor gebruik!

Mijn friet is bruin en slap, wat doe ik verkeerd?

Het lijkt logisch voor friet een vastkokende aardappel te gebruiken, omdat friet zelf zo krokant en stevig is. Dit is echter geen geschikte keuze, door het lage zetmeelgehalte wordt friet van bijvoorbeeld Nicola slap en bruin. Probeer een kruimige (maar geen stuk kokende) aardappel zoals de Bonken of de nieuwe oogst Malta aardappelen te nemen.

Mijn aardappelen smaken zoet. Hoort dit?

Wanneer aardappelen te koud worden bewaard (thuis, of al bij de boer), verandert de zetmeelstructuur waardoor de aardappelen iets zoetiger kunnen gaan smaken. Je kunt de aardappelen nog steeds gewoon gebruiken zoals je bent gewend.

Zoete aardappelen bevatten altijd zoet doordat er zetmeel in suiker wordt omgezet tijdens het koken of bakken.

Hoe maak ik de beste friet?

Recept voor de beste frieten!

Goede friet vraagt om een kruimige aardappel rijk aan zetmeel (geen stukkokers!), de Bonken zijn hier perfect voor! (Bildtstar, Menoppers of Alpha Malta's kunnen ook gebruikt worden maar let op: ze zijn niet altijd kruimig genoeg! Test dus een paar frietjes voordat je een flinke lading gaat bakken! )

Lees meer »

Mijn puree is plakkerig en lijkt net behangplaksel..

Het kan zijn dat je een vastkokende aardappel hebt gekocht, zoals bijvoorbeeld Nicola of Opperdoezer. Vastkokende aardappelen houden minder vocht vast, wanneer je ze gaat stampen krijg je een vaste, stevige puree. Probeer een kruimige aardappel zoals de (bij voorkeur oude oogst!) Zeeuwse Roem te nemen, hiermee krijg je een veel zachtere, meer smeuïge puree!

Sommige mensen vinden puree van vastkokende aardappelen juist lekkerder, in Frankrijk is de puree van de vastkokende La Ratte aardappel een bekende delicatesse!

Uien

Hoe bewaar ik mijn uien het beste?

Bewaar uien donker en niet in plastic, hiermee voorkom je dat ze in het zakje gaan broeien; ze worden dan zacht en gaan bederven. Donker en koel kun je de uien weken bewaren. Bewaar de uien niet bij aardappelen, uien nemen het vocht op uit de aardappelen waardoor ze sneller rot worden. Een bedorven ui herken je doordat hij nat, verkleurd of simpelweg aan het rotten is.

Knoflook

Hoe bewaar ik mijn knoflook het beste?

Bewaar gedroogde knoflook donker, droog en koel. Wanneer de teentjes gaan uitlopen is dit niet erg, deze uitlopers zijn eetbaar maar zijn wel sterk van smaak! Als je veel knoflook over hebt en je bang bent dat deze gaat bederven (doordat je het sporadisch gebruikt en/of in een warm appartement woont bijvoorbeeld), wees gerust; je kunt knoflook zelfs invriezen! Doe de losse teentjes met schil in een diepvrieszakje en je kunt ze maanden bewaren.

Je kunt knoflook zelfs inmaken, maar let hierbij goed op om de groei van de schadelijke bacterie Clostridium Botulinum (Botulisme) te voorkomen!